Tattoo verzorging

i.

Tattoo nazorg

Nazorg voor je tattoo is het belangrijkste gedeelte van het laten zetten van een tatoeage. Volledige tattoo genezing kan dagen tot weken duren. De duur van de genezing is afhankelijk van de complexiteit van de tattoo en de type huid waarop de tattoo is gezet.

Het genezingsproces van je tattoo kan soms verwarrend zijn voor iemand die voor de eerste keer een tattoo heeft laten zetten. Er zijn namelijk talloze tegenstrijdige meningen over de genezing van je tattoo.

De artiesten van Black Smoke Tattoo informeren je altijd over de mogelijkheden van tattoo verzorging. Wij vinden het belangrijk dat je bewuste keuzes maakt tijdens de verzorging van je tattoo.

Voor antwoorden op algemene vragen verwijzen wij je door naar de veel gestelde vragen pagina op onze website.

II.

Tattoo folie

Na het zetten van je tatoeage, wikkelen wij je tattoo ter bescherming af met folie. Deze bescherming is de eerste en één van de meest belangrijke handelingen van tattoo aftercare.

Hoe lang moet de folie blijven zitten?

Deze folie is er om je nieuwe tattoo te beschermen tegen bacteriële infecties en moet op z’n minst 2 uur blijven zitten op de plek van je tattoo om de genezing te stimuleren. Hoe groter de tattoo en hoe meer kleuren er gezet zijn, hoe langer de folie op z’n plek moet blijven om z’n werk te doen.

tattoo folie black smoke tattoo
Tattoo folie

Wanneer een tattoo is gezet op het bovenlichaam of wanneer het bloeden al is gestopt in onze tattooshop, plaatsen wij soms geen folie. Dit is dan niet nodig voor het genezingsproces.

Vraag altijd aan onze tatoeëerders wat de voorwaarden zijn voor het afhalen van de folie. Je bent trots op je tattoo en wij begrijpen de drang om ‘m, zonder folie, te laten zien aan je vrienden en kennissen. Volg altijd het advies van onze artiesten.

III.

Tattoo schoonmaken

Nadat je de bandage van je tattoo hebt afgehaald, maak je jouw piece schoon met lauw warm water en antibacteriële zeep. Gebruik antibacteriële zeep gemaakt voor baby’s. Deze zeep is parfumloos en niet sterk. Dep met een schone handdoek je tattoo met uiterste voorzichtigheid en zorg af.

In de komende dagen en weken mag je tattoo vaker in aanraking komen met water. Maar maak het niet te gek. We adviseren om een duik in een zwembad of zee, uit te stellen. Zorg daarnaast dat je niet te vaak, maar ook niet te weinig doucht. Ga voor een goede balans.

Te weinig douchen zorgt ervoor dat je huid vies wordt. Wat weer ervoor kan zorgen dat je tattoo een infectie oploopt. Te vaak douchen remt het genezingsproces van je tattoo. We adviseren daarom om één keer per dag kort te douchen. Vermijd voor rest van de dag enige contact met vocht.

douchen met een tattoo

Te weinig douchen zorgt ervoor dat je huid vies wordt. Wat weer ervoor kan zorgen dat je tattoo een infectie oploopt. Te vaak douchen remt het genezingsproces van je tattoo. We adviseren daarom om één keer per dag kort te douchen. Vermijd voor rest van de dag enige contact met vocht.

IV.

Beschermen tegen de zon

Een ander belangrijke gedeelte van tattoo verzorging is je tattoo afscherming tegen de zon. Bescherming tegen de zon geldt niet alleen tijdens het genezingsproces van je tattoo, maar ook voor de rest van je leven. De sterke UV-straling van de zon zorgt ervoor dat de inkt van je tattoo vervaagt. Net zoals de inkt kan vervagen in de kleding die je draagt. Gebruik altijd zonnecrème met SPF-30 of hoger om je tattoo te beschermen tegen de zon.

SPF-vuistregel: hoe hoger de factor, hoe meer straling wordt geblokkeerd. SPF-30 houdt ongeveer 97% straling tegen.

Een goede bescherming verlengt de houdbaarheid van je tattoo. Dit resulteert natuurlijk in dat je nog jarenlang plezier kunt hebben van je tatoeage. 

tattoo verzorging
V.

Het doel van aftercare producten is om je tattoo gehydrateerd te houden en het voorkomen van uitdroging van de huid.

Tattoo verzorgingsproducten

Er zijn verschillende verzorgingsproducten op de markt die claimen de houdbaarheidsdatum van je tattoo te verlengen. Hoewel veel van de producten hun werking in sommige gevallen hebben bewezen, blijft het een feit dat het effect van de producten afhankelijk is van jouw type huid en tattoo.

tips aftercare producten

Denk aan de volgende tips wanneer je overweegt om aftercare producten toe te passen:

  1. Allergische reacties: test het product altijd op een ander gedeelte van je lichaam om allergische reacties op je tattoo direct te vermijden.
  2. Antibacteriële zeep: Zorg er altijd voor dat je ongeparfumeerde en ongeverfde zeep gebruikt om je tattoo schoon te houden en om pigmentatie van je tattoo te vermijden.
  3. Vitamine A en D: Bij het gebruiken van een lotion zorg je er altijd voor dat de lotion rijk is aan vitamine A en D. Dit stimuleert het genezingsproces van je nieuwe tattoo.

Het doel van aftercare producten is om je tattoo gehydrateerd te houden en het voorkomen van uitdroging van de huid.

Bepanthen en je nieuwe tattoo

Wij adviseren om Bepanthen Beschermde Zalf of Bepanthen Baby Zalf toe te passen voor een goede verzorging van je nieuwe tattoo. Bepanthen bevat 5% dexpanthenol. Dit stimlueert de natuurlijke huidherstel. Beide producten zijn daarom geschikt voor de nazorg van je tattoo. 

Smeer een dun laagje Bepanthen op de tattoo wanneer de huid gesloten is. Smeer de zalf dus niet in wanneer de wond nog open is.

Smeer je huid 2 tot 3 keer per dag in met een dun laagje Bepanthen voor optimaal resultaat. Zo voorkom je uitdroging en ondersteun je de bescherming van externe factoren die je tattoo kunnen aantasten.

Vi.

Algemene tattoo nazorg tips

In de weken na het zetten van je tattoo kun je zwellingen, korstvorming, blauwe plekken en jeuk op en rondom je tattoo krijgen. Schrik niet. Dit zijn de signalen van je lichaam dat aan het genezen is.

Om de pijn te verzachten en het genezingsproces te aangenamer te maken, ben je vrij om pijnstillers te gebruiken zoals ibuprofen.

Een tattoo is een wond. En zoals bij elke wond reageert je lichaam anders op verschillende behandelmethodes en verzorgingsproducten.

VII.

Zaken om te vermijden

Om het genezingsproces van je tattoo te stimuleren, adviseren wij om de volgende zaken te vermijden:

  • Overvolle uitgaansgelegenheden en overmatig alcoholgebruik. Dit is een veel voorkomende oorzaak voor infecties voor mensen die net een tattoo hebben laten zetten.
  • Krabben aan je tattoo. We begrijpen dat het jeukt. Maar weersta de verleiding.
  • Contact met huisdieren. Laat je huisdieren niet in contact komen met je tattoo. Dit is ook één van de veel voorkomende oorzaken van infecties.
  • Zwemmen. Neem geen duik in het water na 1-2 weken nadat je een tattoo hebt laten zetten. Het zeezout en chloor kan een tattoo ernstig beschadigen.
VIII.

Laat je adviseren

Laat je goed adviseren door Wesley, Nando of Marenthe van Black Smoke Tattoo. Onze artiesten informeren je altijd over de verschillende behandelingen die er beschikbaar zijn. Het onderwijzen van tattoo verzorging is een integraal onderdeel van onze dienstverlening.

neem direct contact op

Bij enige twijfel neem je direct contact op met Black Smoke Tattoo. Onzekerheid zorgt uiteindelijk voor onnodige stress, welke direct effect heeft op je lichamelijke gezondheid en daarmee indirect op het algehele genezingsproces van je tattoo.

Share ♥